Tatt ut til A-landslaget til Polen!

Milena Kokosz kaptein for Åsane til Polens A-landslag

Foto: Beate Omdal / NTB

Milena Kokosz, født 16. august 2001, er en polsk fotballspiller som nå spiller for Åsane Fotball Kvinner. Hun flyttet fra Polen til Bergen i Norge da hun var 10 år gammel og begynte å spille fotball. Etter mange år med dedikert innsats har hun utviklet seg til en talentfull spiller.

Milena har spilt 28 kamper i Toppserien for Åsane, og hun har også deltatt i 11 NM-kamper. Tidligere spilte hun for Arna-Bjørnar i Toppserien og deltok i NM for J19.

Nå får Milena muligheten til å representere Polen på det høyeste nivået – Polens A-landslag. Vi tok en prat med henne om veien fra Polen til Norge, hennes erfaringer og ambisjoner.

Så hvordan føles det å bli tatt ut på Polen sitt A-lag? 
- Jeg synes det er veldig kjekt. Det er jo på en drøm jeg har hatt siden jeg var liten. Drømmen går jo i oppfyllelse, så jeg er veldig takknemlig for at jeg får den muligheten til å være med. 

Hvordan har overgangen fra Polen til Norge påvirket karrieren din? 
- Når jeg flyttet til Norge, begynte jeg å spille fotball med en gang. Jeg var 10 eller 11 år, og det var mindre kjent å være fotballspiller som kvinne eller jente i Polen. Her i Norge var det derimot mange flere muligheter, så det har absolutt preget hvor jeg er i dag. 

Hennes største fotballøyeblikk var opprykket med Åsane fra 1. divisjon til Toppserien for to år siden.

Hva er ditt fremtidige mål som fotballspiller? 
- Jeg sier alltid at jeg tar det som det kommer, så lenge jeg synes det er gøy. Men det hadde jo vært fint å etter hvert etablere seg på landslaget. Det er veldig fint å få muligheten nå og prøve å prestere så bra som mulig og lære så mye som mulig. 

Hun har nå fullført sin utdannelse som bioingeniør hvor hun arbeider 40% ved siden av fotballen. Balansen mellom fotball og andre forpliktelser var mer utfordrende når hun studerte fulltid. Hun føler hun har med energi til fotballen nå.

Hvordan forbereder du deg mentalt før viktige kamper? 
- Jeg prøver å ikke tenke for mye på kampene som kommer, men av og til visualiserer jeg hvordan motstanderen vil fremstå og hvordan vi skal svare på det. Hele treningsuken forbereder vi oss, og jeg prøver å ta med meg det vi trener på inn mot motstanderen. Samtidig prøver jeg å slappe mest mulig av og ikke overtenke. 

Hun har alltid brydd seg om god fotball og liker å se fotballkamper. Gode spillere med gode kvaliteter har vært viktig for inspirasjon. 

Hvordan ser du på fremtiden til kvinnefotball? 
- Det har utviklet seg mye i det siste, og det er veldig positivt. Trenden ser ut til å fortsette, og det er viktig med tanke på likestilling og å gi kvinner de samme mulighetene. 

Hennes viktigste råd til unge jenter som ønsker å satse i fotball er å ha det gøy! - Det er klart at man må jobbe hardt for å lykkes, selv om man også skal ha det gøy. Hvis man virkelig vil satse, må man være tilstede på trening og utnytte mulighetene. 

Til slutt hvilken type rollemodell ønsker du å være for unge?  
- Å være en rollemodell handler om å inspirere andre, og oppmuntre unge mennesker til å tro på seg selv, håndtere motgang og fortsette å jobbe hardt er en fantastisk måte å påvirke positivt på. 
 

Øyvind Tjelde Haga er stolt over kapteinen på laget.

- Vi er ekstremt stolte sier han så vidt jeg vet, er Milena Åsanes første A-landslagsspiller, og det er virkelig stort. Dette er først og fremst en stor prestasjon for Milena, som har gjort en fantastisk jobb gjennom mange år. Polen er et stort land med sterk konkurranse, så det å representere seg selv og Åsane der sammen med spillere fra store klubber i Europa er en ære. Vi er stolte og glade på hennes vegne. Dette bør inspirere og motivere lagvenninnene hennes. Å spille på det høyeste nivået i Norge gjør at man blir lagt merke til, og Milenas suksess er et bevis på det. Andre kan også ta en lignende reise. Dette bør virkelig gi inspirasjon og motivasjon til alle, avslutter han.

Vi ønsker Milena lykke til på det Polske A-landslaget! 


Du kan se henne spille for Polen:
Østerriket - Polen, 12. Juli. Kl.18:00
Polen - Island, 16. Juli. Kl. 19:00

Annonse fra Obos-ligaen: